Overgang & hormoontherapie; de overgang was niet voorzien!

Mijn motto: wat op natuurlijke wijze kan, moet je niet met medicatie op willen lossen!

Enerzijds omdat de oorzaak met medicatie vaak niet wordt opgelost en er dan vaak nieuwe klachten ontstaan. Met nog meer pillen tot gevolg. Anderzijds omdat medicijnen altijd directe en indirecte bijwerkingen hebben.

Op het gebied van de overgang heb ik lang gedacht dat klachten er voor een deel bij horen. Voor de rest zocht ik de oplossing vooral in gezond eten, genoeg bewegen en stresshantering.

Kenniscentrum Overgang

Sinds ik lid ben van het netwerk OVER! en masterclasses heb gevolgd van zowel Dr. Ingrid Pinas als Dr. Herman Depypere moet ik mijn motto bijstellen.

Belangrijkste les: de overgang was niet voorzien!

Elke vrouw heeft gemiddeld evenveel eicellen aan het begin van haar leven. Als die eitjes op zijn, stopt de productie van oestrogeen en progesteron. Door de verbeterde gezondheidszorg brengt een vrouw tegenwoordig 1/3 van haar leven door in een fase die niet was voorzien.

Natuurlijk, we worden allemaal ouder en dat gaat gepaard met een minder flexibel lichaam en toename van klachten. Maar de consequenties van het wegvallen van de geslachtshormonen van de vrouw is voor velen extreem validerend. En dat kan al starten vanaf je 45e. Een levensfase waarin vrouwen vaak nog een belangrijke rol als opvoeder hebben, actief zijn in het arbeidsproces en wellicht ook nog mantelzorg voor hun rekening nemen.

Wat dat arbeidsproces betreft. De overgang wordt ook wel eens de carrière killer genoemd. Vrouwen herkennen zichzelf soms niet meer door die grote hormoonschommelingen. Het kan lastig zijn om dezelfde hoeveelheid werk te blijven verrichten. Of het lukt niet meer om het zo uit te voeren als je altijd deed. Dat brengt onzekerheden met zich mee. Met soms vergaande consequenties. Vrouwen gaan zich vaker ziekmelden omdat ze het niet meer kunnen bolwerken. Ze krijgen een burnout of besluiten voortijdig minder uren te gaan draaien of ander werk te zoeken. En dat is zonde!

Als vrouwen met deze klachten (slecht slapen, hartkloppingen, overspannenheid) bij de huisarts of bedrijfsarts komen zal snel aan een burnout gedacht worden. Blijven de klachten aanhouden, dan volgt er wellicht bloedonderzoek en eventueel medicatie in de vorm van antidepressiva, slaapmedicatie, bloeddruk- en/of cholesterolverlagers.

Overgangsklachten

Helaas blijkt dat de overgang in veel gevallen de boosdoener is. Het wegvallen van de geslachtshormonen kan al die (en meer) klachten teweegbrengen. Door die hormonen aan te vullen verdwijnen de klachten vaak ook weer. Vrouwen die in een eerdere fase bijvoorbeeld bloeddrukverlagers (of één van de andere medicijnen) voorgeschreven hebben gekregen en op een later moment alsnog starten met hormoontherapie, kunnen de medicatie vaak weer afbouwen.

Maar ja, hormoontherapie? Dat is gevaarlijk, daar krijg je borstkanker van! Dat is helaas de conclusie die ooit getrokken is na een grootschalig onderzoek. Daar zijn we destijds zo van geschrokken, dat artsen het massaal in de ban hebben gedaan. Terecht ook. Inmiddels is er echter zoveel nieuwe informatie voorhanden en is de hormoontherapie zelf ook aangepast. Nieuwe onderzoeken tonen aan dat als je hormoontherapie op de juiste wijze en op het goede moment inzet dit niet alleen zorgt voor een enorme afname van klachten, maar dat het de vrouw tegelijkertijd beter beschermt tegen hart- en vaatziekten. En hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 voor vrouwen in Nederland. En de kans om borstkanker te krijgen is niet verhoogd als je hormoontherapie goed toepast.

Nederland scoort slecht als je kijkt naar het gemiddelde aantal gezonde leefjaren bij vrouwen. Dat staat op 57. In de landen die ons omringen (België, Duitsland en België) en waar hormoontherapie wel op grote schaal wordt toegepast, zie je gemiddeldes van 61 tot 64 jaar.

Zeg ik daarmee ‘hup, aan de hormoontherapie en doorknallen!’. Nee, zeker niet. Al die andere factoren als gezond eten, genoeg bewegen en stressreductie blijven extreem belangrijk om zo gezond mogelijk oud te worden.

Als psycholoog, stresscounselor en orthomoleculair voedingsdeskundige help ik vrouwen in de overgangsfase om inzicht te krijgen in wat zij nodig hebben om gezond oud te worden. Ik mag uiteraard geen hormonen voorschrijven, maar kan je wel beter wegwijs maken welke opties er allemaal zijn. Er is niet één recept voor de overgang. Wil jij weten welk recept bij jou past? Maak een afspraak voor een intakegesprek.

Mon, 30 November